Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΜΠρΘεσ 7466/2005 Ευδοξία Κιουπτσίδου


ΜΠρΘεσ 7466/2005   

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαζύγιο - Επικοινωνία τέκνου με απώτερους ανιόντες - Επικοινωνία αδελφών -.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 1520 ΑΚ πρέπει να τύχει ανάλογης εφαρμογής και όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ αδελφών, αμφιθαλών ή ετεροθαλών. Επιβάλλεται να παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μεταξύ αδελφών, από τους οποίους ο ένας τουλάχιστον είναι ανήλικος, όταν για ειδικούς λόγους ζουν χωριστά και η ανάγκη επικοινωνία τους δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί μέσω της επικοινωνίας τον ανήλικου με τον άλλο γονέα που δεν διαμένει μαζί του. Δεκτή η αίτηση προσωρινής ρύθμισης του δικαιώματος επικοινωνίας αδελφής με την ανήλικη ετεροθαλή αδελφή της, η οποία διαμένει με τον πατέρα της μετά τη λύση του γάμου του με την κοινή τους μητέρα.

ΚΕΙΜΕΝΟ

   ΑΠΟΦΑΣΗ 7466/2005
   Αριθμός Κατάθεσης: 44125/22.12.5004)
   ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΈΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

   ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Ευδοξία Κιουπτσίδου, Πρόεδρος Πρωτοδικών, που ορίσθηκε από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου του Πρωτοδικείου.
   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δεν ορίσθηκε.
   ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: Της 15ης Φεβρουαρίου 2005.
   ΑΙΤΟΥΣΑ: Β. Α. του Μ., θεσσαλονίκης που παραστάθηκε μετά του Δικηγόρου της Παναγιώτη Ζιάκα (A.M. 3973).
   ΚΑΘ' ΟΥ Η ΑΙΤΗΣΗ: Σ. Κ. του Α., κάτοικος θεσσαλονίκης, που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου Δικηγόρου του ΑντωνίουMιχαηλίδη (A.M. 992) .
   ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ: 20 Δεκεμβρίου 2004.
   ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: 44125/22.12.2004
   ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΗΣ: Επικοινωνία αδελφής,
   Η ΣΥΖΗΤΉΣΗ έγινε δημοσία στο ακροατήριο του Δικαστηρίου αυτού.

   ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
   ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

   Σύμφωνα με το άρθρο 1520 παρ. 1 ΑΚ ο γονέας με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο διατηρεί δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό. Κατά τη δεύτερη δε παράγραφο του ίδιου άρθρου οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Η τελευταία αυτή παράγραφος αποτελεί εξ ολοκλήρου νέα διάταξη που προστέθηκε για πρώτη φορά στις σχετικές ρυθμίσεις με το άρθρο 17 του νόμου 1329/1983 και όχι τροποποίηση παλαιότερης, όπως η πρώτη παράγραφος (που υποκατέστησε το παλαιό άρθρο 1504 ΑΚ). Το δικαίωμα επικοινωνίας των απώτερων ανιόντων με το παιδί, που καθιερώθηκε με τη δεύτερη παράγραφο, είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο από το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων (βλ ΑΠ 22/96 ΝοΒ 1998. 205 EA 4339/1993 ΕλλΔνη 35. 441, Κουνουγέρη- Μανωλεδάκη Οικογενειακό Δίκαιο έκδ, 2003, σελ, 301), Σκοπός της διατάξεως είναι να διατηρηθεί ζωντανός ο δεσμός του παιδιού με τους απώτερους ανιόντες - τον (βλ. και Εθεσ 1506/1980 ʼρμ 43. 537) με γνώμονα το συμφέρον του (πρβλ ως προς αυτό τοκατ'αρχήν κριτήριο σε κάθε περίπτωση επικοινωνίας βλ. και Εθεσ1324/2001 ʼρμ 2003. 1442). Επί διαζυγίου των γονέων είναι βέβαια σύνηθες ο απώτερος ανιών να επικοινωνεί με το ανήλικο παιδί <μέσω> του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα, με συνέπεια να μην είναι αναγκαίο να προσφύγει στο δικαστήριο για να τη διασφαλίσει. Σε περίπτωση όμως απουσίας ή και θανάτου τον ενός γονέως η επικοινωνία με τους απώτερους ανιόντες της γραμμής του θα μπορούσε να καταστεί αδύνατη εάν δε γινόταν δεκτό σχετικό ιδιαίτερο δικαίωμα τους (βλ. Κουνουγέρη - Μανωλεδάκη ό.π. και Δικαίωμα Επικοινωνίας ʼρμ 1988. 1097 επ).
   Δια μέσου του δικαιώματος της επικοινωνίας οι απώτεροι ανιόντες και τα παιδία μπορούν να εκφράσουν την αγάπη φροντίδα, ενδιαφέρον και στοργή μεταξύ τους. Αυτή η έκφραση συντελεί στην ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών και στην ισορροπία. αμφοτέρων των πλευρών (πρβλ και ΜΠρΚαβ 10/1994 Αρμ 1994, 432). Για την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών ειδικότερα πρωταρχική σημασία έχει η συμβίωση και η δύο γονείς. Για την πολύπλευρη ανάπτυξή τους όμως αναγκαία είναι, εκτός εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για το αντίθετο, και η επικοινωνία τους με το στενότερο συγγενικό περιβάλλον τους ,ιδιαίτερα δε με τους στενούς εξ αίματος συγγενείς τους, πέραν των γονέων τους. Αυτή προσφέρει δυνατότητα καλλιέργειας και έκφρασης των παραπάνω συναισθημάτων από διαφορετικές θέσεις, με διαφορετική ένταση και διαφορετικές αποχρώσεις.
   Διασφαλίζει ακόμη, όσον αφορά τη διανοητική τους ανάπτυξη, τη μετάδοση εμπειρικών ή και γενικότερων γνώσεων από περισσότερες κατευθύνσεις με φυσικότερο τρόπο και σε προγενέστερο στάδιο από αυτό, που προσφέρει η συστηματική σχολική εκπαίδευση
   Οι ίδιοι λόγοι επιβάλλουν να παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας και μεταξύ αδελφών, από τους οποίους ο ένας τουλάχιστον είναι ανήλικος, όταν για ειδικούς λόγους ζουν χωριστά και η ανάγκη επικοινωνία τους δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί <μέσω> της επικοινωνίας τον ανήλικου με τον άλλο γονέα που δε διαμένει μαζί του. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν στο παρελθόν τόσο σπάνιες που δεν είχαν απασχολήσει τη νομολογία, όπως την απασχόλησε η επικοινωνία με τους απώτερους ανιόντες (βλ. και την παλαιότερη των τροποποιήσεων του οικογενειακού δικαίου ΟλΑΠ 1179/1978ΝοΒ 1979. 911, η οποία είχε κατά πλειοψηφία δεχθεί πως δεν υπήρχε μεν δικαίωμα τους για επικοινωνία, αλλά η άρνηση του γονέα να την επιτρέψει ήταν δυνατό να θεμελιώσει καταχρηστική άσκηση των δικών του δικαιωμάτων}. Εύλογα συνεπώς ο νομοθέτης δεν τις συμπεριέλαβε ρητά στις ρυθμίσεις του άρθρου 1520 ΑΚ. Το πρόβλημα όμως της έλλειψης συγκεκριμένης ρύθμισης μπορεί να εμφανισθεί λόγω της αύξησης του αριθμού των διαζυγίων κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με τη συχνότερη τέλεση νέων γάμων μετά τη λύση των παλαιών και τη δημιουργία άλλων οικογενειών. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω πρέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 1520 ΑΚ να τύχει ανάλογης εφαρμογής και όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ αδελφών, αμφιθαλών ή ετεροθαλών, όταν συντρέχουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις. Με βάση τη διάταξη αυτή αναγνωρίζεται δικαίωμα επικοινωνίας στους πάππους και τις μάμμες, που συνδέονται με συγγένεια αίματος δευτέρου βαθμού με το παιδί. Επειδή δε η διατύπωση της διάταξης είναι γενική και αναφέρεται στους απώτερους ανιόντες γενικά χωρίς οποιαδήποτε διάκριση/ το ίδιο δικαίωμα παρέχεται ακόμη και στους πρόπαππους και πρόμαμμες εάν αυτοί είναι cv ζωή, παρόλο που είναι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού με αυτά. Μετά απ' αυτά θα ήταν ανακόλουθο να θεωρηθεί ότι το δικαίωμα αυτό αποκλείεται για τους αδελφούς που είναι συγγενείς εξ αίματος δευτέρου βαθμού με το ανήλικο, ενόψει του ότι η συγγένεια εξ αίματος σε ευθεία, ή σε πλάγια γραμμή, η οποία αποτελεί κατ' άρθρο 1463 ΑΚ την ειδοποιό διαφορά μεταξύ αυτών και των απώτερων ανιόντων, δε φαίνεται να αρκεί για να θεμελιώσει διαφορετική με μεταχείριση στηριζόμενη σε οποιαδήποτε εύλογη αιτία.
   Στην προκειμένη περίπτωση η αιτούσα, επικαλούμενη με την αίτησή της επείγουσα περίπτωση, ζητεί, ως ασφαλιστικό μέτρο, να ρυθμισθεί προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας της με την ανήλικη ετεροθαλή αδελφή της Ε. Κ., η οποία διαμένει με τον πατέρα της καθ' ου η αίτηση μετά τη λύση του γάμου του με την κοινή τους μητέρα.
   Η αίτηση εισάγεται αρμοδίως και παραδεκτώς ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 686 επ. του ΚΠολΔ).
   Αυτή είναι νόμιμη στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1520 παρ. 2 κατ' ανάλογη εφαρμογή σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και παρ. 3, 1463 ΑΚ, 735 ΚΠολΔ.
   Επομένως πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω κατ' ουσίαν
   Από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων των διαδίκων Μ. Α. (της αιτούσας) και Ε. Κ. του καθ' ου) στο ακροατήριο του δικαστηρίου, τα έγγραφα που οι διάδικοι προσκομίζουν, καθώς και από όλη τη διαδικασία γενικά πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα: Η Σ. Τ. του Π. απέκτησε από τον πρώτο της γάμο με τον Μ. Α.εξετασθέντα ως μάρτυρα, ένα τέκνο, την αιτούσα, ηλικίας 22 ετών σήμερα. Μετά τη λύση του γάμου της εκείνου τέλεσε νέο γάμο με το Σ. Κ., καθ' ου η αίτηση, από τον οποίο απέκτησαν την Ε. Κ., ηλικίας 11 και 4 ετών σήμερα. Ο γάμος αυτός λύθηκε επίσης και ηΣ.Τ., μητέρα της αιτούσας και της Ε. Κ., παντρεύτηκε για τρίτη φορά, το έτος 1998, με το Χ. Μ. Η αιτούσα και η αδελφή της διέμεναν μαζί με τη μητέρα τους και το νέο της σύζυγο ο οποίος τις κακομεταχειριζόταν, μέχρι το 1999, οπότε οι σύζυγοι μετακόμισαν, μαζί με ένα άλλο τέκνο που απέκτησαν από το δικό τους γάμο, στον Πειραιά. Μετά απ' αυτό τη μεν επιμέλεια της ανήλικης Ε. Κ. ανέλαβε ο πατέρας της καθ' ου με την 24750/2000 απόφαση αυτού του δικαστηρίου, που δίκασε κατά την ειδική διαδικασία άρθρον 681 Β ΚΠολΔ και δέχθηκε τη σχετική αγωγή η δε επίσης ανήλικη κατ' εκείνο το χρόνο αιτούσα πήγε να μείνει με το δικό της πατέρα, που είχε και αυτός τελέσει νέο γάμο με άλλη γυναίκα. Η Ε. Κ. διέμενε με τον πατέρα της και τους γονείς τον, που τον βοηθούσαν φροντίζοντας την και αυτοί μέχρι την τέλεση νέου του γάμου με τηνεξετασθείσα ως μάρτυρα Ε. Κ. Μετά το γάμο του διαμένει μαζί με αυτόν και τη σύζυγό του, καθώς και τις δύο δικές της από προηγούμενο γάμο της, θυγατέρες της. Η μητέρα της ανήλικης Ε. δεν ασκεί δικαίωμα που έχει να επικοινωνεί μαζί της και γι' αυτό το λόγο η επικοινωνία της αιτούσας με την αδελφή της δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί <μέσω> αυτού τον δικαιώματος της κοινής τους μητέρας. Οι δύο αδελφές είναι στενά συνδεδεμένες και η επικοινωνία μεταξύ τους καλύπτει σημαντικές ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες αμφοτέρων τους, συμβάλλει δε ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας της μικρότερης. Ενόψει όλων των παραπάνω συνθηκών επί σειρά ετών η αιτούσα υπήρξε η μόνη στενή συγγενής-εξ αίματος από τη μητρική γραμμή που διατηρούσε επαφή με την Ελένη Κυριακού, αναπλήρωνε δε εν μέρει, λόγω και της διαφοράς ηλικίας που τις χωρίζει, την έλλειψη της μητέρας που απουσιάζει. Πριν από λίγους μήνες ο καθ' ου άρχισε να δημιουργεί προσκόμματα στην επικοινωνία των αδελφών και η αιτούσα αναγκάσθηκε να πηγαίνει έξω από το σχολείο για να δει την Ε. σία διαλείμματα ή κατά την αναχώρηση της από αυτό. Η αιτούσα διαμένει μόνη της σε διαμέρισμα από τότε που συμπλήρωσε το 21° έτος της ηλικίας της. Είναι φοιτήτρια και ταυτοχρόνως τραγουδάει και σε μεγάλα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης τηςθεσσαλονίκης (ΦΙΞ, Γοργόνες και Μάγκες) και μεγάλων επαρχιακών πόλεων. Επί όλων αυτών κατέθεσε ο μάρτυρας πατέρας της. Η μάρτυρας του καθ' ου σύζυγος του παραδέχθηκε ότι η αιτούσα δεν έχει εμφανίσει στη ζωή της στοιχεία ανηθικότητας, διατύπωσε όμως φόβους και αντιρρήσεις ως προς την επικοινωνία των αδελφών, συνιστάμενα κυρίως στην πιθανότητα να επηρεασθεί ανήλικη ως προς τις επαγγελματικές της επιλογές και τις επιδόσεις της στο σχολείο από την ιδιότητα που έχει η αιτούσα ως τραγουδίστρια, καθώς και σε δυσμενή σχόλια που πιστεύει ότι έχει κάνει η αιτούσα σχετικά με την ίδια (τη μάρτυρα) στην ανήλικη, τα οποία, έχουν επίπτωση στη συμπεριφορά της. Αυτές όμως οι αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, οι στηριζόμενες στα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά, δεν αρκούν προς θεμελίωση σοβαρού λόγου που να επιβάλλει ναεμποδισθεί η επικοινωνία μεταξύ της αιτούσας και της Ε., κατά παραδοχή της σχετικής, ερειδόμενης στο άρθρο 1520 παρ. 2 εν τέλει ΑΚ εφαρμοζόμενο αναλόγως, ένστασης του καθ' ου. Επομένως συντρέχει επείγουσα περίπτωση για τη ρύθμιση της επικοινωνίας μεταξύ των αδελφών και η αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη και κατ 'ουσίαν. Η επικοινωνία θα γίνεται κάθε δεύτερο Σάββατο κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό. Το δικαστήριο καταλήγει στο συγκεκριμένο τροχό ρύθμισης συν εκτιμώντας τη νεαρή ηλικία της αιτούσας και το βαθμό υπευθυνότητας της που αυτή συνεπάγεται, τη συγγενική σχέση που τη συνδέει με την Ε., την ανάγκη διατήρησης ζωντανού του συγγενικού δεσμού τους με γνώμονα κυρίως το συμφέρον της τελευταίας, αλλά και την αναγκαιότητα ομαλών σχέσεων της με το σημερινό της περιβάλλον χωρίς συνεχείς περί σπασμούς. Η δικαστική δαπάνη πρέπει να συμψηφισθεί μεταξύ των διαδίκων επειδή η ερμηνεία του άρθρου 1520 παρ. 2 ΑΚ όσον αφορά την εφαρμογή του στην υπό κρίση ήταν ιδιαίτερα δυσχερής (αρθ. 179 ΚΠολΔ).
   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
   ΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων.
   ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση.
   ΡΥΘΜΙΖΕΙ προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας της αιτούσας με την ανήλικη αδελφή της Ε. Κ. και ορίζει ότι αυτή έχει δικαίωμα να επικοινωνεί μαζί της κάθε δεύτερο Σάββατο, αρχής γενομένη από το πρώτο Σάββατο μετά την κοινοποίηση αυτής της απόφασης στον καθ' ου, από την 12η το μεσημέρι μέχρι τις 17.00 της ιδίας ημέρας. Την ανήλικη θα την παραλαμβάνει η αιτούσα από την κατοικία, στην οποία κατοικεί με τον καθ' ού, και θα την επιστρέφει, στο ίδιο μέρος.
   ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ τη δικαστική δαπάνη μεταξύ των διαδίκων.
   ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριό του σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στη θεσσαλονίκη την 16η Μαρτίου 2004, παρουσία και της Γραμματέως Αικατερίνης Φυσικούδη.


πηγη: http://www.dsanet.gr/epikairothta_nomologia.asp

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τι είναι αυτόφωρο έγκλημα και ποιά τα Δικαιώματά μας σε αυτή την περίπτωση


Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθ. 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχουμε αυτόφωρο έγκλημα, εφόσον σε κάθε περίπτωση δεν έχει περάσει ολόκληρη η επόμενη μέρα από τη...
διάπραξη του εγκλήματος και συντρέχει μία από τις εξής περιπτώσεις:

1. Το έγκλημα είναι εν τω πράττεσθαι, δηλαδή όταν ο δράστης συλλαμβάνεται αμέσως τη στιγμή εκείνη, που διαπράττει την αξιόποινη πράξη.

2. Όταν ο δράστης έχει ήδη ολοκληρώσει την πράξη του, αλλά σε πρόσφατο χρόνο. Αναφέρονται ενδεικτικά (που σημαίνει ότι και άλλες περιπτώσεις υπάγονται εδώ) στην παραπάνω σχετική διάταξη ιδίως:

α) η αμέσως, μετά την τέλεση της πράξης, καταδίωξη του δράστη από τη δημόσια δύναμη, ή από τον παθόντα ή με δημόσια κραυγή,

β) η σύλληψη - οπουδήποτε - του δράστη, που φέρει αντικείμενα ή ίχνη από τα οποία συμπεραίνεται ως πολύ πιθανόν ότι αυτός διέπραξε το έγκλημα, πριν από λίγη ώρα.

Β. Χρονκά όρια αυτόφωρου.

Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από της στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας (12η ώρα βραδυνή), η οποία (επόμενη μέρα) κατά τη κρατούσα και ορθότερη πρέπει να υπολογίζεται από μεσονύκτιο της μέρας που ετελέσθη η πράξη, σε μεσονύκτιο (12η ώρα βραδυνή) της επόμενης μέρας, που αποτελεί και ακριβές σημείο εκπνοής του χρονικού ορίου του αυτοφώρου. Συνεπώς μπορεί να υπάρξει ανώτατο χρονικό όριο αυτοφώρου έως και 48 ώρες (για ακρίβεια 47 ώρες και 59 πρώτα λεπτά) π.χ. αν η αξιόποινη τελέσθηκε την 0 και 1' ώρα σήμερα, η διάρκεια του αυτόφωρου θα είναι κατ ανώτατο χρονικό όριο 47 ώρες και 59 πρώτα λεπτά. Πρακτική συνέπεια της παρελεύσεως του χρόνου του αυτοφώρου είναι ότι κανένας κατά το νόμο δεν μπορεί να συλληφθεί ως δράστης αυτοφώρου (δηλ. χωρίς κοινοποίηση νόμιμου δικαστικού εντάλματος).
Σε πλημμελήματα που είναι τα πραγματικά περιστατικά ξεκάθαρα και ο δράστης έχει συλληφθεί μέχρι το πέρας της επόμενης ημέρας από την τέλεση της πράξης ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου, η υπόθεση εισάγεται δηλαδή χωρίς προδικασία απευθείας στο Αυτόφωρο Μονομελές ή Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Η ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ: Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών κρίνει σε κάθε περίπτωση για το αν υπάρχει ή όχι αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, αφού ο νόμος του δίδει το δικαίωμα έκδοσης εντάλματος σύλληψης κατά του διωκόμενου δράστη του επ αυτοφώρου εγκλήματος (άρθ. 275 παρ 3 ΚΠοινΔ), μέσα στα νόμιμα χρονικά όρια του αυτόφωρου.

Στα επ αυτοφώρω εγκλήματα που διώκονται κατ έγκληση (δηλ. σε εκείνα που απαιτείται καταγγελία του παθόντος, προκειμένου ν ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του δράστη) απαγορεύεται η σύλληψη του επ αυτοφώρω δράστη, αν δεν προηγηθεί η κατά νόμον (άρθ. 275 παρ 2 ΚΠοινΔ) υποβολή έγκλησης του παθόντος εντός του χρόνου που διαρκεί το αυτόφωρο.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ:
Μπορεί να συλληφθούμε και να οδηγηθούμε στο αστυνομικό τμήμα κάτω απ την δικαιολογία ότι έχει διαπραχτεί κάποιο αυτόφωρο έγκλημα. Όταν η αθωότητα μας είναι φανερή,διαμαρτυρόμαστε έντονα.

Στο τμήμα δίνουμε μόνο τα στοιχεία μας και αρνούμαστε να απαντήσουμε σε άλλες ερωτήσεις ... βιογραφικά, κατάσταση κατηγορουμένου κ.λ.π ή να τις υπογράψουμε. Αρνούμαστε να δώσουμε δείγμα γραφικού χαρακτήρα.

Μετά από αυτά,απαιτούμε να μας αφήσουν ελεύθερους και αν όχι,να μας δηλωθεί ότι είμαστε κατηγορούμενοι. Εάν είμαστε κατηγορούμενοι, υπογραφούμε την έκθεση σύλληψης αφού βεβαιωθούμε ότι σ αυτή γράφεται η ακριβής ώρα σύλληψης.

Κατόπιν απαιτούμε να τηλεφωνήσουμε σε συγγενείς μας και στον δικηγόρο μας. Αρνούμαοτε σταθερά οποιαδήποτε συζήτηση, κατάθεση κλπ, προτού επικοινωνήσουμε με το δικηγόρο μας.

Η αστυνομία συχνά κάνει προανάκριση, και χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Το να αρνηθούμε να απαντήσουμε σαν κατηγορούμενοι στην αστυνομική ανάκριση δεν είναι αδίκημα.

Μπορούμε να καταθέσουμε μόνο με τη φράση αρνούμαι τις κατηγορίες και να το υπογράψουμε ακόμα και αν δεν παρίσταται ο δικηγόρος μας.

Αμέσως ή το πολύ σε 24 ώρες πρέπει να οδηγηθούμε στον εισαγγελέα.

Αν τώρα περάσει το 24ωρο και δεν έχουμε πάει στον εισαγγελέα, διαμαρτυρόμαστε έντονα και απαιτούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα να μας αφήσουν ελευθέρους. Μόνο στην περίπτωση που ο τόπος σύλληψης δεν ανήκει στην έδρα του εισαγγελέα, μπορεί να παραταθεί το 24ωρο, και πάντα όχι περισσότερο από τον αναγκαίο χρόνο για την μεταφορά του κρατούμενου. Η παραβίαση αυτών των προθεσμιών είναι ποινικό αδίκημα για τους υπεύθυνους αστυνομικούς, οπότε μπορούμε να τους μηνύσουμε.

Αν μας οδηγήσουν στον εισαγγελέα, πέραν του 24ώρου, διαμαρτυρόμαστε και εδώ έντονα, απαιτούμε να αφεθούμε ελεύθεροι, και με τον δικηγόρο μας υποβάλλουμε ένσταση.

Αν οδηγηθούμε εμπρόθεσμα, ο εισαγγελέας αποφασίζει αν θα ασκήσει δίωξη ή όχι.

Από τη στιγμή που ο εισαγγελέας μας απαγγείλει την κατηγορία, μπορεί:

(α) ή να μας αφήσει ελεύθερους, και να προσδιορίσει ρητή δικάσιμο

(β) ή να μας παραπέμψει στο αυτόφωρο δικαστήριο (άμεσα ή το αργότερο σε 24 ώρες)

(γ) ή να διατάξει συμπλήρωση της προανάκρισης στο αστυνομικό τμήμα (οπότε ζητούμε να αφεθούμε προσωρινά ελεύθεροι)

(δ) ή τέλος αν θεωρήσει ελλιπή τα στοιχεία, να μας παραπέμψει στον ανακριτή για κυρία ανάκριση (άμεσα), οπότε λήγει και η συνοπτική διαδικασία του αυτόφωρου.

Τώρα στο αυτόφωρο Δικαστήριο, μπορούμε να ζητήσουμε τριήμερη αναβολή (το δικαστήριο τη δίνει υποχρεωτικά). Ακόμα το δικαστήριο αποφασίζει για τη συνέχιση ή μη της κράτησης.

Στον ανακριτή πάλι μπορούμε να ζητήσουμε τριήμερη (τουλάχιστον) προθεσμία για να απολογηθούμε (που μας δίνεται υποχρεωτικά). Μέχρι την απολογία μπορεί να αφεθούμε προσωρινά ελεύθεροι. Μετά την απολογία στον ανακριτή, ο ανακριτής πρέπει άμεσα ή το πολύ σε 24 ώρες σε συνεργασία με τον εισαγγελέα είτε να εκδώσει ένταλμα προφυλάκισης στα αδικήματα που ο νόμος το επιτρέπει, είτε να μας αφήσει ελεύθερους (και να παραπέμψει την υπόθεση σε Δικαστικό Συμβούλιο).

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 

ΑΡΙΘΜ. 1117864/2297/Α0012/7-12-2007 (ΦΕΚ 2422/Β΄/24-12-2007) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

«Προσδιορισμός των ελάχιστων αμοιβών των Δικηγόρων»

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                            ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1) Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν.2753/1999 (ΦΕΚ 249 τ.Α΄).
2) Τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 4 του ν.2873/2000 (ΦΕΚ 285Α).
3) Την κοινή υπουργική απόφαση αριθμ.120867/30.12.2005 (ΦΕΚ 1964 τ.Β΄) «Προσδιορισμός των ελάχιστων αμοιβών των Δικηγόρων», που ισχύει σήμερα.
4) Την κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, αριθμ.42362/Υ.252/28.9.2007 (ΦΕΚ 1948/Β) «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών».
5) Την από 26.9.2007 γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, και
6) Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Αποφασίζουμε
Οι ελάχιστες αμοιβές για τις παραστάσεις των δικηγόρων ενώπιον των δικαστηρίων, για τη σύμπραξή τους σε εξώδικες ενέργειες και συμβάσεις, όπως προβλέπουν οι οικείες διατάξεις, καθώς και για κάθε άλλη νομική υπηρεσία που παρέχουν αυτοί στον εντολέα τους, καθορίζονται ως ακολούθως και ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2008:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
για την περίοδο 1.1.2008 έως 31.12.2009

Ι ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Α ΠΟΙΝΙΚΕΣ
1. Παραστάσεις στα Δικαστήρια
1. Ενώπιον Πταισματοδικείου                                                                 80
2. Ενώπιον Μονομελούς Πλημ/κείου                                                       117
3. Ενώπιον Τριμελούς Πλημ/κείου                                                           214
4. Ενώπιον Εφετείου:
α) επί πλημμελημάτων                                                                          491
β) επί κακουργημάτων                                                                          983
γ) επί κακουργημάτων (αιτ. αναστολής)                                                  491
5. Ενώπιον Πενταμελούς Εφετείου                                                          1.410
5α. Ενώπιον Πενταμελούς Εφετείου (αιτ. αναστολής)                                652
6. Ενώπιον Κακουργιοδικείου (Μ.Ο.Δ.)                                                    1.314
Ενώπιον Κακουργιοδικείου (Μ.Ο.Ε.)                                                        1.635
7. Ενώπιον Στρατοδικείου ή Ναυτοδικείου ή Αεροδικείου:
α) επί πλημμελημάτων                                                                           224
β) επί κακουργημάτων                                                                           588
8. Ενώπιον Αναθεωρητικού:
α) επί πλημμελημάτων                                                                          481
β) επί κακουργημάτων                                                                           801
9. Ενώπιον του Αρείου Πάγου:
α) Αίτηση αναίρεσης κατ αποφάσεως Πλημ/κείου και Εφετείου                   534
β) Παράσταση για πλημμέλημα                                                              1.015
γ) Παράσταση για κακούργημα                                                               1.496
δ) Υπόμνημα επί αιτήσεως αναιρέσεως                                                     406
10. Ενώπιον Συμβουλίου Πλημ/κών                                                           235
11. Ενώπιον Συμβουλίου Εφετών                                                              427

2. Παράσταση σε απολογία κατηγορουμένου
α) Ενώπιον ανακριτικού υπαλλήλου                                                          144
β) Ενώπιον ανακριτού για πλημμέλημα                                                      224
γ) Ενώπιον ανακριτού για κακούργημα                                                      556

3. Παράσταση σε άλλες ανακριτικές πράξεις
α) Ενώπιον ανακριτικού υπαλλήλου                                                           144
β) Ενώπιον ανακριτού                                                                              224

4. Υπομνήματα
α) Κατά το στάδιο της προανάκρισης                                                         107
β) Κατά το στάδιο της ανάκρισης                                                               214
γ) Προς το Συμβούλιο Πλημ/κών                                                               235
δ) Προς το Συμβούλιο Εφετών
1) ως Συμβούλιο Α Βαθμού                                                                       406
2) για την υποστήριξη εφέσεως κατά βουλεύματος                                      406
ε) Επί αιτήσεως αναθεωρήσεως                                                                 406

5. Μηνύσεις - Αιτήσεις -Ένδικα μέσα
α) Σύνταξη μήνυσης                                                                                 139
β) Σύνταξη αίτησης προς ποινικές αρχές                                                       85
γ) Σύνταξη αίτησης αναστολής της ποινής                                                   214
δ) Σύνταξη αίτησης χάριτος                                                                       374
ε) Έφεση κατά βουλεύματος                                                                      417
στ) Έφεση κατ αποφάσεως Πλημ/κείου                                                       144
ζ) Αίτηση ακύρωσης απόφασης Πλημ/κείου                                                  171
η) Αίτηση ακύρωσης απόφασης Εφετείου                                                     171

Β΄ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ
(Αξία αντικειμένου έως 12.000 ΕΥΡΩ)
α) Εργατικά
α) Αγωγή                                                                                                 85
β) Παράσταση                                                                                          64
γ) Προτάσεις                                                                                            85

α1) Αιτήσεις
1. Για σύνταξη κάθε αίτησης                                                                      64
2. Παράσταση                                                                                          37
3. Προτάσεις                                                                                            64

β) Διαδικασία απόδοσης μισθίου
(μηνιαίο μίσθωμα έως 450 ευρώ)
1. Αγωγή                                                                                                  85
2. Παράσταση:                                                                                          54
3. Προτάσεις                                                                                             107

β1) Αίτηση για έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου                             107

γ) Αυτοκινητικές διαφορές
1. Αγωγή                                                                                                 43
2. Παράσταση                                                                                          64
3. Προτάσεις                                                                                            43

δ) Πίνακες Μηχανικών - Ιατρών - Μεσιτών κ.λπ.
α) Αγωγή                                                                                              75
β) Παράσταση                                                                                       85
γ) Προτάσεις                                                                                         75

ε) Ασφαλιστικά μέτρα (νομής)
1. Αίτηση                                                                                              96
2. Παράσταση                                                                                       96
3. Αυτοψία                                                                                            96
4. Σημείωμα                                                                                          96

στ) Ασφαλιστικά μέτρα γενικά:
α) Αίτηση                                                                                              80
β) Παράσταση                                                                                       59
γ) Σημείωμα                                                                                          69

ζ) Mικροδιαφορές (αξία μέχρι 1.500 ευρώ)                                            64

η) Συγγενικά συμβούλια - Λογοδοσίες κ.λπ.
1. Αίτηση για σύγκληση Συγγενικού Συμβουλίου                                        75
2. Σύνταξη εκθέσεως επί λογοδοσιών                                                        75
3. Σύνταξη εκθέσεως επί δηλώσεων                                                         75
4. Δηλώσεις επί κατασχέσεων εις χείρας τρίτων                                          75
5. Αίτηση για την αντικατάσταση μεσεγγυούχου                                         75
6. Αίτηση για ένορκες βεβαιώσεις                                                              75
7. Παράσταση σε χειραφεσία, συγγενικά συμβούλια, λογοδοσίες, δηλώσεις    96
8. Κάθε παράσταση                                                                                  96

θ) Διαδικασία πιστωτικών τίτλων
1. Αγωγή                                                                                                43
2. Παράσταση                                                                                         69
3. Προτάσεις                                                                                           54

ι) 1. Αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής                                        64

κ) Ανακοπές κάθε είδους
1. Ανακοπή                                                                                             64
2. Παράσταση                                                                                         48
3. Προτάσεις                                                                                           59

λ) Ανταγωγές γενικά                                                                             48

μ) Παρεμβάσεις                                                                                     48

ν) Αιτήσεις διάφορες
1. Σύνταξη αίτησης για θέματα μη ειδικώς αναφερόμενα στον Κώδ. Δικηγόρων   80
2. Παράσταση κατά τη συζήτηση τέτοιων αιτήσεων                                         80
3. Σύνταξη αίτησης προτίμησης ή ορισμού δικασίμου, αναβολής εκτέλεσης
αποφάσεων περί εξώσεως, περί παροχής απογράφου, παρατάσεως προθεσμίας   80
4. Παράσταση κατά τη συζήτηση τέτοιων αιτήσεων                                         80

ξ) Τακτική διαδικασία
1. Σύνταξη αγωγής, παρέμβασης, τριτανακοπής                                          69
2. Προτάσεις                                                                                           59
3. Παράσταση                                                                                         69
4. Αίτηση για συντηρητική απόδειξη                                                           69
5. Αγωγή περί επιδείξεως εγγράφου                                                           69
6. Αίτηση για εξαίρεση πραγματογνώμονος                                                 69
7. Γνωστοποίηση μαρτύρων                                                                      48
8. Αιτήσεις προς τον Εισηγητή                                                                   48
9. Κλήση προς μάρτυρα ή πραγματογνώμονα                                              48
10. Παράσταση κατά την εξέταση μάρτυρος                                               85
11. Παράσταση κατά την εξέταση μάρτυρος επί του επιδίκου                        129
12. Παράσταση κατά τη δόση όρκου διαδίκου ή πραγματογνώμονος               80
13. Κλήση προς διάδικο                                                                          69
14. Σύνταξη δηλώσεως επαγωγής ή αντεπαγωγής όρκου                           80
15. Προτάσεις μετ απόδειξη                                                                    117
16. Παράσταση μετ απόδειξη                                                                  107

ο) Εκουσία διαδικασία
α) Αίτηση                                                                                              69
β) Παράσταση                                                                                        69
γ) Προτάσεις                                                                                          59
Σε περίπτωση αντίθετων αγωγών συνεκδικαζομένων ένα (1) γραμμάτιο

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
(Αξία αντικειμένου από 12.001 έως 80.000 ευρώ)
Α) Διαδικασία Μισθωτικών διαφορών
α) Όταν το μίσθωμα είναι από 451 μέχρι 585 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                               134
2. Παράσταση                                                                                        102
3. Προτάσεις                                                                                          102
β) Όταν το μίσθωμα είναι από 586 μέχρι 1.465 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                               171
2. Παράσταση                                                                                        171
3. Προτάσεις                                                                                          171
γ) Όταν το μίσθωμα είναι πάνω από 1.466 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                               203
2. Παράσταση                                                                                        268
3. Προτάσεις                                                                                          268

Α1) Διαταγή απόδοσης μισθίου                                                           139

Β) Ασφαλιστικά μέτρα (Γενικά)
1. Αίτηση                                                                                               107
2. Παράσταση                                                                                         134
3. Προτάσεις (σημείωμα)                                                                          102

Βα) Διατροφές κ.λπ.
1. Αίτηση                                                                                                134
2. Παράσταση                                                                                          102
3. Σημείωμα                                                                                            102

Γ) Εκουσία δικαιοδοσία
1. Αίτηση                                                                                                 102
2. Παράσταση                                                                                          102
3. Προτάσεις                                                                                            117

Δ) Πίνακες ιατρών, μηχανικών μεσιτών κ.λπ.
α) Αν το αιτούμενο ποσό είναι έως 58.695 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                 102
2. Παράσταση                                                                                          171
3. Προτάσεις (σημείωμα)                                                                           102
β) Αν το αιτούμενο ποσό είναι από 58.696 έως 146.735 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                               171
2. Παράσταση                                                                                        331
3. Προτάσεις                                                                                          171
γ) Αν το αιτούμενο ποσό είναι από 146.736 και άνω
1. Αγωγή                                                                                               268
2. Παράσταση                                                                                        395
3. Προτάσεις                                                                                          171

Ε) Τακτική διαδικασία
1. Αγωγή                                                                                                102
2. Παράσταση                                                                                         102
3. Προτάσεις                                                                                           102

ΣΤ) Αγωγές - ανακοπές Γενικά
12.001 έως 44.020 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                 69
2. Παράσταση                                                                                          134
3. Προτάσεις                                                                                            134
44.021 έως 88.040 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                 102
2. Παράσταση                                                                                          134
3. Προτάσεις                                                                                            171
88.041 έως 234.775 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                 134
2. Παράσταση                                                                                          171
3. Προτάσεις                                                                                            300
234.776 ΕΥΡΩ και άνω
1. Αγωγή                                                                                                  171
2. Παράσταση                                                                                           235
3. Προτάσεις                                                                                             363

Ζ) Αίτηση για την έκδοση διαταγής πληρωμής
Από 12.001 έως 14.675 ΕΥΡΩ                                                                     139
Από 14.676 έως 58.695 ΕΥΡΩ                                                                      268
Από 58.696 έως 146.735 ΕΥΡΩ                                                             406
Από 146.736 ΕΥΡΩ και άνω 663

Η) Αναγκαστική απαλλοτρίωση σε δίκες αναγνώρισης δικαιούχων
1. Αίτηση                                                                                                 129
2. Παράσταση                                                                                           96
3. Προτάσεις                                                                                             96

Ηα) Για καθορισμό τιμής μονάδος
α) Αν το αιτούμενο ποσό είναι έως 58.695 ΕΥΡΩ
1. Αίτηση                                                                                                  96
2. Παράσταση                                                                                           129
3. Προτάσεις                                                                                             96

β) Αν το αιτούμενο ποσό είναι άνω των 58.696 ΕΥΡΩ
1. Αίτηση                                                                                                  161
2. Παράσταση                                                                                           161
3. Προτάσεις                                                                                             161

Θ) Εργατικές διαφορές
1. Αγωγή                                                                                                   139
2. Παράσταση                                                                                            102
3. Προτάσεις                                                                                             102

Ι) Διατροφές (ανεξαρτήτως ποσού)
1. Αγωγή                                                                                                   139
2. Παράσταση                                                                                            102
3. Προτάσεις                                                                                              102

Κ) Αυτοκινητικές διαφορές
α) Για ποσό από 12.001 έως 29.345 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                    75
2. Παράσταση                                                                                             85
3. Προτάσεις                                                                                               69
β) Για ποσό από 29.346 έως 88.040 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                    102
2. Παράσταση                                                                                             134
3. Προτάσεις                                                                                               102
γ) Για ποσό από 88.041 ΕΥΡΩ και άνω
1. Αγωγή                                                                                                    134
2. Παράσταση                                                                                              203
3. Προτάσεις                                                                                                102

Λ) Ανταγωγές και παρεμβάσεις
Όπως στις αγωγές στην αντίστοιχη διαδικασία
Σε περίπτωση αντίθετων αγωγών συνεκδικαζομένων ένα (1) γραμμάτιο

Μ) Κατά την απόδειξη ότι ισχύει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο

ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
α) Εκούσια δικαιοδοσία - Τακτική (Μη αποτιμητές)
1. Αίτηση                                                                                                     117
2. Παράσταση                                                                                               139
3. Προτάσεις                                                                                                 117

β) Εφέσεις
1. Έφεση κατ απόφασης Ειρηνοδικείου                                                            117
2. Παράσταση                                                                                               134
3. Προτάσεις                                                                                                 117

γ) Τακτική διαδικασία
Από 80.001 έως 117.390 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                     134
2. Παράσταση                                                                                              171
3. Προτάσεις                                                                                                203
Από 117.391 έως 293.470 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                     203
2. Παράσταση                                                                                              235
3. Προτάσεις                                                                                                331
Από 293.471 έως 880.410 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                     363
2. Παράσταση                                                                                              363
3. Προτάσεις                                                                                                363
Από 880.411 έως 1.467.350 ΕΥΡΩ
1. Αγωγή                                                                                                      566
2. Παράσταση                                                                                               566
3. Προτάσεις                                                                                                 566
Από 1.467.351 ΕΥΡΩ και άνω
1. Αγωγή                                                                                                       822
2. Παράσταση                                                                                             822
3. Προτάσεις                                                                                               822

δ) Απόδειξη
1. Αίτηση για την εξέταση μαρτύρων                                                              75
2. Γνωστοποίηση μαρτύρων                                                                          75
3. Παράσταση κατά την εξέταση μαρτύρων (ξένης αρχής)                          85
4. Αίτηση παράτασης προθεσμίας                                                                   85
5. Παράσταση κατά τη συζήτησή της                                                              54
6. Σύνταξη αίτησης για συντηρητική απόδειξη                                                  85
7. Σύνταξη αγωγής για επίδειξη εγγράφου                                                        85
8. Δήλωση επαγωγής ή αντεπαγωγής όρκου                                                   85
9. Παράσταση κατά τη δόση του όρκου των διαδίκων η πραγματογνωμόνων       64
10. Παράσταση σε αυτοψία ή πραγματογνωμοσύνη                                         129
11. Παράσταση - Προτάσεις μετ' απόδειξη                                                       235
12. Κλήση προς μάρτυρα                                                                               75

ε) Πτωχευτική Διαδικασία
1. Σύνταξη δήλωσης εμπόρου για αναστολή πληρωμών                                    129
2. Αίτηση πτώχευσης                                                                                    96
3. Αίτηση προς τον Εισηγητή πτώχευσης                                                        80
4. Αίτηση προς το Πτωχευτικό Δικαστήριο                                                      107
5. Αίτηση προς τον Εισηγητή                                                                         107
6. Πτωχευτική ανακοπή                                                                               107
7. Αίτηση επικυρώσεως πτωχευτικού συμβιβασμού                                         107
8. Αίτηση διαρρήξεως - ανατροπής η ακυρώσεως πτωχευτ. συμβιβ.                  107
9. Παράσταση κατά την εξέλεγξη των πιστωτών                                             107
10. Αίτηση ανακλήσεως πτωχεύσεως                                                             96
11. Υπόμνημα ή λογοδοσία συνδίκου                                                             54
12. Παράσταση:
α) Κατά την απογραφή                                                                                 129
β) Κατά την επαλήθευση των απαιτήσεων                                                       161
γ) Κατά τις συνελεύσεις για την εκλογή συνδίκου                                             139
δ) Κατά τις συνελεύσεις για την ένωση πιστωτών                                             139
ε) Για κατάθεση εγγράφων στον Γραμματέα                                                    75
13. Προσφυγή οποιαδήποτε προς το δικαστήριο                                              107
14. Υπόμνημα συνδίκου σε κάθε στάση της δίκης                                         107
15. Για τη σύνταξη αντιρρήσεων ή ανακοπής κατά συμβιβασμού
ή αγωγής περί ακυρώσεως ή διαρρήξεως συμβιβασμού                                     85
16. Παράσταση                                                                                            54
17. Προτάσεις                                                                                             54

στ) Ανταγωγές - παρεμβάσεις
Όπως στις αγωγές στην αντίστοιχη διαδικασία
Σε περίπτωση αντίθετων αγωγών συνεκδικαζομένων ένα γραμμάτιο

ζ) Εξωδικαστική επίλυση διαφορών
α). Συζήτηση - συμβιβασμός: όπως η τακτική
β). Ματαίωση: το ποσό της παράστασης μόνον

ΑΝΑΚΟΠΕΣ - ΤΡΙΤΑΝΑΚΟΠΕΣ - ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Όπως οι αγωγές σε αντίστοιχης βαθμίδας δικαστήριο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΣ
1. Ανακοίνωση δίκης:
α) Ενώπιον του Ειρηνοδικείου                                                                    80
β) Ενώπιον άλλων Δικαστηρίων                                                                  129

2. Ανακοίνωση δίκης με προσεπίκληση για παρέμβαση:
α) Ενώπιον Ειρηνοδικείου                                                                       80
β) Ενώπιον Πρωτοδικείου                                                                      129

ΕΦΕΤΕΙΟ
1. Έφεση                                                                                             161
2. Παράσταση                                                                                       192
3. Προτάσεις                                                                                        214
4. Προτάσεις επομένων συζητήσεων                                                       256
5. Προτάσεις για υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας                                    278
6. Όταν το Εφετείο δικάζει σε πρώτο βαθμό
α. Αγωγή                                                                                             112
β. Παράσταση                                                                                      161
γ. Προτάσεις                                                                                        256

Διατροφές - Εργατικές - Μισθωτικές - Αυτοκινητικές
1. Έφεση                                                                                             139
2. Παράσταση                                                                                      149
3. Προτάσεις                                                                                        139

Απαλλοτριώσεις
1. Έφεση                                                                                             161
2. Παράσταση                                                                                      192
3. Προτάσεις                                                                                        213
Σε περίπτωση συνεκδίκασης αντίθετων εφέσεων ένα (1) γραμμάτιο

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Τακτική διαδικασία
1. Αίτηση αναίρεσης                                                                              406
2. Πρόσθετοι λόγοι                                                                                268
3. Παράσταση                                                                                       459
4. Προτάσεις αναιρεσ / αναιρεσίβλ                                                           534

Αναστολή
α) Αίτηση                                                                                             181
β) Παράσταση                                                                                      652
γ) Σημείωμα                                                                                         161

Διατροφές - Εργατικές - Μισθωτικές - Αυτοκίνητα
α. Αίτηση                                                                                             235
β. Πρόσθετοι λόγοι                                                                               171
γ. Παράσταση                                                                                      342
δ. Προτάσεις αναιρεσ / αναιρεσίβλ                                                          310
Ολομέλεια
1. Αίτηση αναίρεσης                                                                              406
2. Πρόσθετοι λόγοι                                                                                268
3. Παράσταση                                                                                      459
4. Προτάσεις αναιρεσ / αναιρεσίβλ                                                           534

Απαλλοτριώσεις
1. Αίτηση                                                                                            406
2. Παράσταση                                                                                      459
3. Προτάσεις                                                                                        534

Γ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
1. Προσφυγή                                                                                       85
2. Παράσταση                                                                                      64
3. Υπόμνημα                                                                                        85

ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
1. Προσφυγή                                                                                      117
2. Παράσταση                                                                                     203
3. Υπόμνημα                                                                                       85

Προσφυγές ασφαλισμένων - Υπαλλήλων
α. Προσφυγές                                                                                      85
β. Παράσταση                                                                                     161
γ. Υπόμνημα                                                                                        54
Αγωγές: όπως η κλιμάκωση Mονομελούς Πρωτοδικείου

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
1. Έφεση ή αίτηση ακύρωσης                                                              235
2. Παράσταση                                                                                    256
3. Υπόμνημα                                                                                       85
Στις περιπτώσεις παρέμβασης ισχύουν όσα και για τα κύρια δικόγραφα.
Αίτηση αναστολής μείωση κατά 1/2

Εφέσεις ασφαλισμένων ή αιτήσεις ακύρωσης υπαλλήλων:
1. Έφεση η Αίτηση                                                                              171
2. Παράσταση                                                                                     214
3. Υπόμνημα                                                                                        69

Αντιρρήσεις αλλοδαπών                                                                       149

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τμήματα - Ολομέλεια
1. Αίτηση ακύρωσης ή αναίρεσης ή παρέμβαση                                       331
2. Παράσταση                                                                                     491
3. Υπόμνημα                                                                                       491
4. Πρόσθετοι Λόγοι                                                                              491
5. Αναστολή
α) Αίτηση                                                                                           166
β) Παράσταση                                                                                     246
γ) Υπόμνημα                                                                                       246
Υπαλληλικές προσφυγές ή εφέσεις, αιτήσεις αναίρεσης ασφαλισμένων
α. Αίτηση                                                                                            203
β. Πρόσθετοι λόγοι                                                                               134
γ. Παράσταση                                                                                      268
δ. Υπόμνημα                                                                                        134

Ειδικό Δικαστήριο (Μισθοδικείο)
α. Αίτηση                                                                                             772
β. Συζήτηση                                                                                         1.029

ΣΗΜΑΤΑ
Διοικητική επιτροπή σημάτων
1. Αίτηση - Κατάθεση σήματος                                                              214
2. Τριτανακοπή - Παρέμβαση                                                                214
3. Παράσταση                                                                                     268
4. Υπόμνημα                                                                                       214

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
1. Αίτηση                                                                                            801
2. Παράσταση                                                                                     1.068
3. Υπόμνημα                                                                                       1.389

ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ
1. Αίτηση                                                                                           641
2. Παράσταση                                                                                    961
3. Υπόμνημα                                                                                      1.283

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Α΄ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ
1. Αίτηση                                                                                            235
2. Παράσταση                                                                                     161
3. Υπόμνημα                                                                                       288

Β΄ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ
1. Έφεση                                                                                            192
2. Παράσταση                                                                                     161
3. Υπόμνημα                                                                                       224

Γ΄ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ κ.ά.
1. Έφεση                                                                                            129
2. Παράσταση                                                                                      96
3. Υπόμνημα                                                                                        96

Δ΄ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΕIΩΝ –
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ όπως το μονομελές διοικητικό

Ε΄ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ-ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
-ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ -ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ
όπως το τριμελές διοικητικό (Υπαλλήλων)

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
α) Τμήματα
1. Έφεση η αναίρεση                                                                            134
2. Παράσταση                                                                                      198
3. Υπόμνημα                                                                                        134

β) Ολομέλεια
1. Παράσταση                                                                                      395
2. Υπόμνημα                                                                                        268

γ) Αναστολή
1. Αίτηση                                                                                            134
2. Παράσταση                                                                                     198
3. Υπόμνημα                                                                                       134

ΙΙ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Για την παροχή συμβουλών στους εντολείς (ανά ώρα)                             64

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Αίτηση διόρθωσης αγνώστου ιδιοκτήτη
όπως εκουσία μονομελούς

Τακτικές αγωγές
όπως τακτική Μονομελούς και Πολυμελούς

Αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ενώπιον
προϊσταμένου κτηματολογικού γραφείου                                         150


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ                                       Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ                          ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ                              ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ