Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται η κόντρα δικαστών - υπουργού


«Ρητορικά» χαρακτηρίζουν δικαστικοί κύκλοι τα ερωτήματα που έθεσε ο Χαρ. Καστανίδης στον εισαγγελέα του
 Αρείου Πάγου, για την πορεία έξι των υποθέσεων - σκανδάλων, όπως εκείνες της Siemens, των ομολόγων, των
 τηλεφωνικών υποκλοπών και του Βατοπεδίου                                                                                 18:26 30/3/2011


Σε λεπτές ισορροπίες περνούν οι σχέσεις κυβέρνησης, βουλευτών και δικαστών, μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρη Καστανίδη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί ποιοι και πόσοι -μη πολιτικά πρόσωπα- παραπέμφθηκαν σε δίκη για τις έξι υποθέσεις-σκάνδαλα (Siemens, Βατοπέδι, κ.λπ.), αλλά και την απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να μην μεταβεί ο κ. Τέντες για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (16 από τους 19 εισαγγελείς) αποφάσισε ομόφωνα ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν πρέπει να ανταποκριθεί στην κλήση της Ειδικής Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ακρόαση επί θεμάτων Δικαιοσύνης. Και ότι δεν πρέπει να πάει, καθώς η σχετική διάταξη του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, είναι ασυμβίβαστη με τη Συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών (άρθρο 26 παράγραφος 1 του Συντάγματος).

Στις 26 Οκτωβρίου 2010 ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με έγγραφό του κάλεσε σε ακρόαση τον κ. Τέντε για τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και του Σωφρονιστικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής στο έγγραφό του προς τον κ. Τέντε επικαλέστηκε τον κανονισμό της Βουλής, που αναφέρει:

«Η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον γενικό επίτροπο των διοικητικών δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Ωστόσο, το θέμα είχε μείνει σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Προχθές, Δευτέρα 28 Μαρτίου, μεσολάβησε η επιστολή του κ. Καστανίδη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία τον κάλεσε να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έξι επίμαχες υποθέσεις της (Siemens κ.λπ.).

Την ίδια μέρα, αλλά και την επόμενη (Δευτέρα και Τρίτη, 28 και 29 Μαρτίου) συνήλθε προγραμματισμένα η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με μοναδικό θέμα το εάν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η μετάβαση του κ. Τέντε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για ακρόαση.

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στην υπ' αριθμ. 1/2011 απόφασή της ότι «η κλήση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ακρόαση γίνεται με ρητή επίκληση διατάξεως του Κανονισμού της Βουλής. Ενόψει αυτού και με δεδομένη τη θέση και πεποίθηση ότι η διάταξη αυτή είναι ασυμβίβαστη με την αρχή της διακρίσεως των εξουσιών, δεν θα πρέπει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ανταποκριθεί στην κλήση».

Δικαστικοί κύκλοι χαρακτήρισαν πάντως «ρητορικά» τα ερωτήματα που έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την πορεία των έξι υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Καστανίδης απέστειλε επιστολή στον κ. Τέντε, στην οποία ανέφερε ότι «με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις τους ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί διατυπώνουν την κατηγορία κατά των πολιτικών συλλήβδην ότι η ατιμωρησία υπουργών και υφυπουργών, που φέρονται να εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις του δημόσιου βίου τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο ψήφισαν οι πολιτικοί και όχι οι δικαστές».

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους των δικαστικών Ενώσεων «πολιτικολογούντες».

Ωστόσο, ο κ. Καστανίδης στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι στις σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις εμπλέκονται και μη πολιτικά πρόσωπα και «ευλόγως, λοιπόν, δημιουργείται αξίωση των πολιτών να πληροφορηθούν, πώς οι δικαστικοί λειτουργοί επιτελούν το χρέος τους, τιμωρούντες με τον προσήκοντα τρόπο, όσους δεν είχαν ή έχουν την ιδιότητα υπουργού ή υφυπουργού ή δικάζοντες πρώην υπουργούς και υφυπουργούς για πιθανά αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα υπουργικά τους καθήκοντα».

Οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι είναι ρητορικά τα ερωτήματα που αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Καστανίδης, καθώς στην ουσία αποδέκτης της επιστολής δεν είναι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά οι εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων που διατύπωσαν τις απόψεις ότι η ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων οφείλεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Παράλληλα, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι επιπρόσθετα δεν είναι αποδέκτης ο κ. Τέντες της επίμαχης επιστολής, καθώς δεν είναι αρμόδιος επί της πορείας των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Εξάλλου, τονίζουν οι δικαστικοί κύκλοι, ότι είναι γνωστό σε ποιό στάδιο είναι η κάθε μία από τις εκκρεμείς υποθέσεις που ζητά να πληροφορηθεί την πορεία τους ο κ. Καστανίδης.

Και εν πάσει περιπτώσει, συνεχίζουν οι δικαστικοί κύκλοι, με «καθυστερημένα αντανακλαστικά» αντιδρά από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς αναφορά στον νόμο περί ευθύνης υπουργών έγινε από τους εκπροσώπους των δικαστικών Ενώσεων κατά τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεών τους στην εκπνοή του 2010 και στην είσοδο του 2011.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν την επιστολή Καστανίδη σε «επικοινωνιακό τρικ» της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι ο κ. Τέντες θα απαντήσει στην επίμαχη επιστολή.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: