Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Παιδί και διαζύγιο


Παιδί και διαζύγιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011, 18:56
Το διαζύγιο μπορεί να μην είναι μια ευχάριστη κατάσταση αλλά σίγουρα δεν πρέπει και να δαιμονοποιείται. Το μόνο δύσκολο σημείο, είναι όταν τα παιδιά είναι μικρά, αλλά και πάλι η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να διευκολύνει πολύ την κατάσταση.
Οι πιο σημαντικοί παράμετροι που καθορίζουν το τι επίπτωση θα έχει το διαζύγιο στο παιδί είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον δηλαδή τα αδέλφια, συγγενείς και φίλοι και η στάση των γονιών πριν και μετά το διαζύγιο. Μερικά παιδιά μικρής ηλικίας επειδή αναπτυξιακά έχουν την τάση να ερμηνεύουν τα γεγονότα με  επίκεντρο τον εαυτό τους είναι πιθανό να νομίσουν πως αυτά φταίνε που δεν ήτανε καλά παιδιά, γι αυτό έφυγε ο ένας από τους γονείς.
Σύμφωνα με άρθρο του ψυχολόγου Δημήτρη Τσουκάλη που δημοσιεύεται στο e-psyhogoly.gr , σε ανάλογες περιπτώσεις οι γονείς πρέπει:
- Να μην μπερδέψουν το παιδί με τον χωρισμό, δηλαδή να μην είναι το παιδί παρών όταν συμβαίνουν συγκρούσεις, να μην το βάζουν στο μέσο της σύγκρουσης και να μην το γίνεται το παιδί μεταφορέας μηνυμάτων.
- Αν το παιδί είναι στην εφηβεία να αποφεύγονται οι υπερβολικά στενές σχέσεις με τον γονέα του αντίθετου φύλου.
- Να μην δείχνουν εχθρότητα για τον πρώην σύζυγο και να μην τον κατηγορούν μπροστά στο παιδί.
- Οι εξηγήσεις που θα δοθούν στο παιδί να είναι όσο πιο αληθινές γίνεται και να τονιστεί πως είναι κοινή απόφαση που αφορά μόνο τους γονείς.
- Οι γονείς να θέτουν τα ίδια σταθερά όρια και κανόνες
- Το παιδί να επισκέπτεται τον γονέα που έφυγε σε συνεπές και τακτικό πρόγραμμα.
- Να εξηγούν στο παιδί πως αυτό δεν έχει κανένα απολύτως μερίδιο ευθύνης και να το διαβεβαιώσουν και οι δύο πως θα συνεχίσουν να το αγαπούν και θα το υποστηρίζουν και πως αυτό δεν θα αλλάξει.
- Να ενθαρρύνουν το παιδί να εκφράσει όλα τα συναισθήματά και τις σκέψεις του και να μην τα κρύβει.
- Να μην στερήσουν από το παιδί κανέναν από τους δύο γονείς.
- Ο γονέας που μένει τώρα πιά αλλού να συνεχίσει να παρέχει την ίδια σταθερή φροντίδα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011, 18:56

Δεν υπάρχουν σχόλια: